Två decennier fyllda av form och färg

Fras och form består av mig, Pernilla Stridh. Jag är journalist, grafisk formgivare och kommunikatör med gedigen erfarenhet av text, layout, typografi, färg och form.

Jag har arbetat som journalist i över 20 år och började min bana som reporter på diverse lokaltidningar i Småland och Halland. Via Expressen och Aftonbladet, där jag arbetade som redigerare på båda huvudtidningarna och deras diverse bilagor gick jag sedan vidare till Amelia, där jag under ett antal år var grafisk formgivare.

2008 sade jag och sambon upp oss från våra respektive arbetsplatser i Stockholm och flyttade till lilla Linghem, strax utanför Linköping, där jag inledningsvis ägnade tiden åt jobbet – och nöjet – som förälder och samtidigt startade min egen frilansverksamhet Fras och form. Sedan har jag parallellt med det arbetat på ÖstgötaCorrespondenten, reklambyrå och som kommunikatör på Linköpings stift.

I Fras och form ägnar jag mig åt trycksaker som tidningar, magasin, affischer, ­stor­tavlor, annonser, broschyrer och årsredovisningar med mera. Fras och form erbjuder även digitala tjänster såsom nyhetsbrev, kommunikation för sociala medier, content och design för webb. Jag hjälper gärna till med textproduktion såsom artiklar och reportage, textredigering, korrektur med mera.

Grafisk utbildning och erfarenhet

Utbildning
2014 Formgivning steg 1, Linköpings Universitet
2011 Berghs school of communication – Grafisk design steg 2
2000–2002 Journalistlinjen, Ädelfors folkhögskola, Holsbybrunn. Tvåårig utbildning med inriktning på tidningsjournalistik. Omfattande redigeringsutbildning.

Yrkeserfarenhet
2015–tills v Grafisk formgivare/journalist/kommunikatör/skribent, Fras och form (eget företag)
2015–2021 Kommunikatör, Linköpings stift
2015–2017 Himnaverket (gårdsbutik med konst och hantverk, eget företag)
2011–2015 Grafisk formgivare, Ariom Reklambyrå
2009–2010 Grafisk formgivare, Östgöta Correspondenten. Grafisk formgivare på helgbilagan ”Paus” samt featuresidor.
2006–2011 Grafisk formgivare, Bonnier Tidskrifter/amelia
Grafisk formgivare på huvudtidningens olika delar samt på bilagor. AD på diverse special­tidningar. Har tagit fram marknadsmaterial och formgivit till webben.
2005–2006 Grafisk formgivare, Aftonbladet
Grafisk formgivare främst på bilagan ”Resa”, men även på ­nyheterna samt var med och startade projektet ”Stockholm”, en stor ­satsning på lokalsidor för huvudstaden.
2004–2005 Grafisk formgivare, Expressen
Grafisk formgivare på ­featuresidorna, ­nyheterna, bilagan ”Fredag” samt ­vikarierande dagchef.
2003–2004 Grafisk formgivare, Roxx Media
Grafisk formgivare av kundtidningar. Exempel på kunder: Byggkeramikrådet (branschtidningen ”Lera” blev nominerad till ­Guldbladet), Getinge, Högfjällshotellet, Östgötadagarna, SATS Sports Club m.fl.
2002–2003 Journalist (skribent/grafisk formgivare), Hallandsposten
2001 Journalist (skribent/grafisk formgivare), Laholms tidning
2001 Journalist (skribent/grafisk formgivare), Vimmerby Tidning

På gymnasiet tog jag studenten efter treårig ­humanistisk linje. Efter det arbetade jag cirka tio år med barn och ungdomar inom bland annat Svenska kyrkan (1993–1995, Vena-Lönneberga församlingar), fritidsgård och socialtjänst. Utbildad fritidsledare med hälso- och friluftsprofil.

Fras och form AB
Himna Nedre Berggård
Linghem